Szeretem a spenótot és szeretem az egytálételeket is. Ehhez az ételhez ugyan két tál is kell, az egyikben előfőzöd a krumplit, meg a spenótot, a másik tálban pedig a sütőben megsütöd.
Tehát lássunk hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 70 dkg spenót
- 25 dkg lazac
- 3 dl tejszín
- 1 dl alaplé (elhagyható)
- só, bors, szerecsendió
- kis vaj
1. Először tegyünk fel forralni vizet.
2. Közben meghámozzuk a krumplit és szeleteljük.
3. Ha felforrt a víz 5 percig főzzük a krumplit.
4. Közben megmossuk a spenótot. Én nem szoktam a szárát leszedni, kivéve ha nagyon vastag, de mivel többnyire bébi spenótot veszek, így ezt a lépést mindig megspórolom.
5. Kivesszük a krumplit és betesszük a spenótot, azt is kb. 5 percig főzzük.
6. A hőálló tálat kivajazzuk.
7. Beletesszük a krumpli felét. Sózzuk, borsozzuk.
8. Rátesszük a spenótot. Előtte jól lecsöpögtetjük és apróbbra vágjuk.
9. Rátesszük a nyers lazacot szeletelve. Sózzuk borsozzuk.
10. Ráhelyezzük a krumpli másik felét.
11. Nyakon öntjük a tejszínnel és ha van alaplével (én leveskockából szoktam csinálni. lehet olyat kapni, amiben nincs adalékanyag. pl. a DM-ben. egyszerűen csak forralok egy kis vizet a teaforralóban és beledobok egy fél leveskockát)
12. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval meghintjük.
Mehet a sütőbe 200 fokon és körülbelül 40 perc múlva készen is van.
Variációk:
Nincs lazac otthon – Lazac helyett csirkemellel is nagyon finom.
A csirkemellet viszont előtte süssük át egy serpenyőben. Főtt tojást is használhatunk.
Vegán változat – Kihagyjuk a lazacot és tejszín helyett zabtejszínt használunk.
Nincs spenót – Brokkolival is isteni.