Kaptunk igazi káposztagyalut és kis hordót a savanyításhoz, úgyhogy nekivágtunk. Annyira egyszerű: a lényeg a káposzta és a só. Ezzel elindul egy erjedési folyamat, ami könnyen emészthetővé és eltarthatóvá teszi a káposztát, és a benne lévő tápanyagok sem károsodnak. Igazi vitaminbomba!!!
Először is legyaluljuk. Ilyen egy eredeti régi vágású gyalu:
1 kiló káposztához 2-3 dkg sót számolunk.
12,4 kg (5 fej) káposztához 30 dkg sót mértem ki.
A só felét összekevertük a legyalult káposztával egy nagy lavórban.
Jó fűszerezni a káposztánkat: illik hozzá a bors, kömény, csípős paprika, babérlevél, hagyma és szoktak bele egy birsalmát is tenni.
A lényeg a só, a többi el is hagyható. A képen látszik, hogy mennyi fűszert használtunk. A fűszereket is hozzákevertük a lavórban a káposztához.
Ezután jön a hordó (lehet nagyobb befőttes üvegben, tiszta diszperzites vödörben is). Beleteszünk 1 réteg káposztát, jól ledöngöljük és mehet bele 1 réteg só. Fontos, hogy jól döngöljük bele a káposztát a hordóba. A tetejére nehezéket is érdemes tenni. Márványlapokat tettünk rá. A hordót befedtük, és lehet várni az eredményt.
2 hét alatt megérik. Közben rá-rá kell nézni és ha túl habos, akkor a habot le kell szedni. Ha nem ereszt elég levet, sós vizet is önthetünk rá. Ha kész van, akkor érdemes jó hűvösbe tenni. Én egy kis hidegen sajtolt olajjal szeretem a legjobban…..hmmmmmmmmmm de finom!!!
Ebben a kis videóban egy kis ízelítőt láthatsz a munka lényegéről:
Szeretjük mi is!
Ez igen! profi káposzta savanyító edény! pont ilyen van nekünk is félig 🙂