Egészséges nassolás?
Kesudió, szárított füge és kakaó. Ebből nagy baj nem lehet. Még kell hozzá egy aprítógép és pillanatok alatt csemegézhetünk. Kipróbálhatjuk más olajos maggal és szárított gyümölccsel is.
És ez mi nem egészséges?
A hagyományos édességek cukorral készülnek és kevés a rosttartalmuk. Ez a szervezetben hirtelen megnöveli a vércukorszintet, aztán meg hirtelen leesik a vércukorszint és ez hirtelen fáradtságérzettel és éhségérzettel jár. A cukor ilyen formában olyan, mint a kábítószer és függőséget okoz. A másik nagy hátránya a hagyományos édességeknek, hogy kevés a tápanyagtartalmuk, ezért is leszünk gyorsan éhesek. A kalóriatartalmuk viszont magas és a szervezetet zsírraktározásra készteti. Hogyan ismerhetjük fel ezeket az édességeket ? Cukor és liszt van benne.
Milyen a jobb édesség?
Gyümölccsel és nem cukorral édesítjük. Bár a cukortartalma a gyümölcsöknek is magas, de mivel a rosttartalma is magas, ez megakadályozza a gyors felszívódást és a hirtelen vércukorszint emelkedést. A maglisztek a cukorral nem erjednek, mit gluténtartalmú társaik (búzaliszt).
Ezért nekem ez a sütemény a kedvenc nasim. Lehet variálni a szárított gyümölccsel az ízét is, ezért nem lehet megunni.
Nyers brownie
Hozzávalók
- 1 csésze kesudió
- 1 csésze szárított füge vagy más aszalt gyümölcs: datolya, szilva
- 3 evőkanál kakaópor
- mindegy milyen a csésze a lényeg, hogy 1:1 arányban legyen a mag és a szárított gyümölcs
Instrukciók
-
Először a kesudiót aprítjuk.
-
Aztán hozzáadjuk a fügét és
-
Végül a kakaóport.
-
Az állaga függ a szárított gyümölcstől is, de működik a dolog akkor is, ha szárazabb a végeredmény. Formázzuk, szeleteljük és megesszük.