Keksz nélkül mit ér az élet? Olyan egyszerű megsütni, hogy nem érdemes a boltban venni.
Általános keksz recept
20 dkg liszt 10 dkg zsiradék (margarin, sertészsír, libazsír, kacsazsír, vaj, kókuszzsír)
1 tojás és
édesítésnek 0-8 dkg cukor (vagy ízlés szerint) vagy méz, vagy cukorhelyettesítők, vagy aszalt gyümölcs
A zsiradékokkal kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy a felsorolásban az egészségtelenebbtől megyünk az egészségesebbig. A margarin az abszolút kerülendő a transzzsír tartalma miatt. Külföldön már egyre több a transzzsírmentes változat, kíváncsian várom mikor ér el hazánkba is. Az állati zsír egy fokkal jobb, főleg a szabadon tartott sertés vagy kacsa zsírja. A vajban nincs transzzsír, de az állattartás milyensége miatt ennek is vitatható a minősége. Ha van tehenünk, akkor viszont mennyei lehet a vaj is. Nagy divat a kókuszzsír mostanában. Azért szeretjük, mert nem károsodik hő hatására, viszont messziről kell idehozni. A kekszben azért nagyon finom, mert jó ropogós tőle a keksz.
Én most egy zablisztes verziót sütöttem, kókuszzsírral és kevés nádcukorral (3 teáskanál) + aszalt áfonyával édesítettem.
Kókuszos zabkeksz hozzávalók:
20 dkg zabliszt, 10 dkg kókuszzsír,
1 tojás,
5 dkg aszalt áfonya,
3 teáskanál nádcukor,
kis kókuszreszelék
Felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd belekeverjük a többi hozzávalót. Összedolgozzuk a tésztát, hengert formázunk belőle, szeleteljük, kekszet formázunk a szeletekből, sütőpapíros tepsire rakjuk és 10 percig sütjük 200 fokos sütőben.