Idén Karácsonykor a gyertyaöntés mesterségét tanultuk meg. 🙂 Legalább is megtettük a kezdő lépéseket. Méhviaszból készítettünk gyertyákat, és illóolajokkal illatosítottuk. Narancs, fenyő, tömjén (frankincense) olajokat használtam. A tömjént használják templomokban, és a méhviaszról azt tartották régen, hogy a belőlük készült gyertya lángja egészen a mennyekig elér. Mennyei gyertya lett az már biztos.
Mi kell hozzá:
Egy edény, amibe a gyertyát öntjük,
méhviasz,
kanóc,
és az illóolajok.
A méhviaszból 2x merítettem azzal az edénnyel, amibe majd olvasztott formában öntöm a méhviaszt. Ez lesz körübelül annyi mennyiség a méhviaszból, amennyi pont elég lesz. Hogyan olvasszuk fel a méhviaszt? Egyszerűen hőálló edénybe tesszük és forró vízben olvasztjuk. Nem kell forrnia a víznek, de forrásközelben legyen. Én egy befőttes üveget használtam. A videón pontosan látszik, hogy mire is gondolok. Az illóolajokat a felolvadás után tettem hozzá bőségesen. Kb. 100 cseppet használtam 20 dkg méhviaszhoz.
A méhviaszban szilárdulás után lesz egy kis horpadás, amire érdemes megint olvasztani egy kis méhviaszt, ha azt szeretnék, hogy egyenes legyen a gyertyánk felülete.
Kellemes gyertyaöntést kívánok mindenkinek!