Mentaszirup

A menta nagyon ellenálló és gyorsan szaporodó gyógynövény. Ha a kertünkben vagy teraszunkon van menta, így tehetjük el télire:

  1. Szárítás
    A növényeket mindig száraz állapotban, tehát nem esős időben vagy harmattól nedvesen kell gyűjteni. Szárítás árnyékban, levegős helyen, 40 C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történjen. A növények legjobban egy kifeszített lenvászon kendő fölé helyezett, fából készült rostán száradnak. A növénye­ket lazán elhelyezzük és legalább két naponta óvatosan átforgatjuk. Száradás után morzsoljuk és sötét helyen tároljuk. A befőttesüveg szekrényben megfelelő tárolás, mert a szekérnyben sötét van és a befőttesüveg megóvja a nedvességtől a növényt.
  2. Szirup
    A szirup készítésnek az a lényege, hogy forró cukros vízzel leforrázzuk a gyógynövényt és állni hagyjuk.

Mentaszirup

Hozzávalók

  • 1 csésze mentalevél frissen szedve, aprítva
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze víz

Instrukciók

  1. A mentalevelet szárával együtt késsel aprítjuk.
  2. Közben a vizet a cukorral felforraljuk és a mentalevélre öntjük. 

  3. Lefedjük és miután kihűlt egy üvegedénybe szűrjük a szirupot.

  4. Finom szörpként is, illetve teába kávéba izesítőként. Süteménybe is használhatunk belőle.

 

Leave a Comment

Értékelés




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Töltsd le kedvenc receptjeimet egy e-könyvben!

Kérem a könyvet!