A karácsony elmaradhatatlan
íze és illata
Ez a svéd mézeskalács (peppakakor) kicsit módosított verziója. Az eredeti recept (az Ikeában lehet beszerezni) így szól:
55 dkg liszt
30 dkg vaj
2 tojássárga
10 dkg méz
10 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
1/2 ek őrölt szegfűszeg
1/2 ek fahéj
1/2 kk gyömbér
1/2 kk szerecsendió
Én megfeleztem a hozzávalókat, mert így is két tepsire elég mézeskalácsunk lett, ami bőven elég. Cukor helyett is mézet tettem bele, és vegyes mézeskalács fűszert használtam. Mivel nincs sodrófám, ezért egy borosüveggel nyújtottam ki a mézes tésztát.
A videón nyomonkövethetjük a műveletek sorrendjét, a hozzávalók alakulását: