Ez amolyan gyerekkori emlék. Nagymamám sütött ilyen kis sajtos pereceket. Nagyon megörültem, amikor egyszer megláttam egy boltban ezt a perec formát, amit meg is vettem rögtön. Aztán bekerült a fiókba, és évekig nem is használtam, mert hiszen mennyivel egyszerűbb rudakat formálni a tésztából… Na ma elővettem, mert ez igazán jó szilveszteri csemege: a sajtos perec. Ezzel búcsúztatjuk most a régit, és fogadjuk az újat.
Sajtos perec
Hozzávalók
- 230 g liszt
- 170 g vaj vagy margarin
- 2 to jássárgája
- 100 g sajt a tésztába + 60 g a szóráshoz
- 1 kiskanál paprika
- só
Instrukciók
-
A tésztát összeállítjuk: először a lisztet kimérjük, sózzuk paprikázzuk. Utána összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a sajtot és a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Nem kell pihentetni, mivel nincs benne élesztő. Ez egy ropogtatnivaló finomság lesz.
-
A perecformával készítjük a kis pereceket, majd tojásfehérjével megkenjük őket és a maradék sajttal megszórjuk.
-
Majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem.