Komolyan mondom, hogy a hidegen sajtolt olajok a táplálkozás csúcsa: rengeteg energiát ad, sok jót tesz a testünkkel, finom. Legegyszerűbben salátára öntve lehet fogyasztani. Most mutatok egy olyan verziót, ahol főzelékbe is használjuk. Az a lényeg, hogy ne hevítsük az olajat, hogy ne veszítsen értékéből, ezért a főzelékhez a végén adjuk hozzá, amikor az már egy kicsit kihűlt.
Hozzávalók:
1 fej saláta
2 dl tejföl
5 kanál hidegen sajtolt olaj
só, bors, paprika
egy citrom leve
- 1 fej római salátát, vagy bármilyen más salátát kevés vízben 10 percig párolunk.
- Közben elkészítjük az öntetet: 2 dl tejfölt, 5 kanál bármilyen hidegen sajtolt olajat (a videóban lenmagolajat), sót, borsot, paprikát, fokhagymát és egy citrom levét összekeverünk.
- Ha a főzelék kicsit kihűlt, összekeverjük az öntettel.
Vegán verzió: 2 dl szójatejben elkeverünk 1 evőkanál kukoricakeményítőt és belekeverjük a forrásban lévő főzelékbe. Fűszerezzük, 1-2 percig forraljuk. Szintén adhatunk hozzá egy kis olajat ha már hült egy kicsit.